header right

Hledat článek

Aneta Klapková

Aneta

Účastnice Velké výzvy za Nativii a nadšená psí trenérka

Můj výcvik probíhá pozitivní metodou.
Mám individuální přístup k potřebám majitelů i psů.
Pomáhám se socializací od štěňat až po dospělé psy.
Ráda se vzdělávám v nových metodách na seminářích a školeních.

Socializace psů

Socializace by měla být nejdůležitější věcí v životě vašeho čtyřnohého kamaráda. Hodně psů, se kterými se setkávám, jsou špatně socializováni a díky tomu mohou problémy během života narůstat.

Moji svěřenci takové lekce mají běžně ve výcviku. Lidé chtějí, aby jejich pes uměl povely jako sedni, lehni atd., ale aby bez problému snášel děti na plastové motorce nebo fungování na rušných akcích v davu lidí na to se už zapomíná. Já jsem u mojí stafordky Ice zapomněla na sněhuláky, protože se narodila na jaře a vůbec mě to nenapadlo a na lidi na kolečkovém křesle. Eli má problém s tleskáním a Tyša je celkově nervák, ať jde o jakoukoli situaci. Ani já nemám ideální slečny, ale s každou z těchto situací se dá pracovat. Důležité je vybírat psovi vhodné situace a kamarády na učení. Využívejte v dnešní době možnosti, které máme. Není problém psa vzít kamkoli se sebou, většina restaurací už počítá s vaším parťákem a má pro ně připravené misky s vodou. Dokonce jsem už narazila i v jídelním lístku na porci granulí. Zámky a hrady jsou také bez problému přístupné.

great dane chihuahuax600

Je dobré postupovat od jemných podnětů v klidném prostředí, až po silné v rušném prostředí a hlavně opakovat, i když si už myslím, že to pes bez problému zvládá. Pořád se vracejte k základům! Máte-li štěňátko, které se bojí na rušné silnici, není dobré začít na hlavním nádraží. Nikdy psa do ničeho nenuťte, dejte mu prostor a nespěchejte. Hlavně od problémů neutíkejte a snažte se je řešit nejlépe pod odborným vedením, protože instruktor to vidí z jiného pohledu a všimne si věcí, které ze svého pohledu nevidíte.

column why-is-dog-socialization-importantx600

V mé poslední lekci byl trénink překračování věcí, otírání tlapek, zametání, běhání, jízdy na kole a rachocení řetězem. Po každém kroku se odměňovalo pamlskem. Kenzi s Arsim dělají neuvěřitelné pokroky.

Překračování věcí: Na zem naházejte libovolně věci, které máte po ruce. Nejdříve je obcházejte okolo, a pokud pes nereaguje, jděte přes ně. Hromadu věcí můžete libovolně měnit nebo se na věcech zastavovat.

Otírání tlapek a tělíčka: Nejdřív dejte ručník očichat, potom ho položte na zem a nechte např. několikrát přejít. Můžete s ním jemně zatřást. Otírat začínáme jemným dotykem, až postupně přitvrzujeme. Za každý bezproblémový dotyk odměníme.

Zametání nebo vysávání: Koštětem nehýbejte a dejte očichat. Pak ho jen vezměte do ruky. Dělejte pomalé pohyby, a pokud to je v pořádku zrychlujte.

Rachocení řetězem: Hodně psů reaguje na divné zvuky, které běžně nejsou v jejich životě. Leknou se, pokud to je náhlé. Rachotíme slabě a stále prokrmujeme, dobré je pokud vám někdo pomůže, protože vám nebudou stačit ruce.

traveling-with-petsx600

Využívejte možností dnešní doby a jeďte s čtyřnohými na krásný výlet!

Za Nativii s.r.o., trenérka psů Aneta Klapková

 

 

Mapa prodejen

Mapa prodejen

© 2024 Nativia s.r.o. All Rights Reserved