Odpověď ze dne 7. 3. 2018 13:58
Dobrý den paní Malečková,
jsem rád za Váš zájem o naše krmivo a také se omlouvám, že odpověď posílám déle, než za slibované tři dny. Není mnoho chovatelů, kteří by se detailně zajímali o složení krmiv, přestože v detailech jsou mezi různými značkami na trhu velké rozdíly. Patříte mezi čestné výjimky a to je dobře. Ale zpět k Vašim dotazům.
Úvodem chci říci, že cílem Nativie není být nejlepším krmivem na světě a nadchnout každého. Naopak, rozhodli jsme se dělat poctivé krmivo za rozumnou cenu, nevymýšlet si a oslovovat lidi, kteří rozumí našim argumentům.
ad1) Ptáte se na označení drůbeží x kuřecí. Častý argument laické veřejnosti je možno stručně shrnout „kuřecí maso = dobře / drůbeží maso = špatně“. V dnešní době je na trhu surovin stále těžší sehnat ty kvalitní. A i v kategorii „kuřecí maso“ můžete koupit dobré a špatné zboží. Za dobu našeho fungování v oboru výroby krmiv máme po dlouholeté spolupráci ověřeno několik dobrých dodavatelů surovin s garantovanou kvalitou. I když námi používaná surovina je z cca 95% z kuřat, náš dodavatel není z provozně technologických důvodů schopen garantovat požadavek 100% z kuřat. Tzn., že ve výrobku může být velmi malá část masa i ze slepic, kohoutů ale třeba i z hus a kachen. Nechtěli jsme opouštět tento lety ověřený zdroj kvalitní suroviny jen proto, abychom ve složení mohli napsat „kuřecí maso“. Na začátku naší cesty jsme se rozhodli říkat zákazníkům pravdu a děláme to tak i v tomto případě. Rozumím, že „drůbež“ Vám nezní tak hezky jako „kuře“, ale pravda je někdy prostá.
ad2) Poměr omega 3 : omega 6 mastných kyselin je na úrovni 1:7 - 8. Pro upřesnění ještě dodávám, že obě zmiňované (EPA a DHA) patří do skupiny omega 3 mastných kyselin, tzn. těch, které musíme do krmiva přidávat, jinak by druhá skupina byla ve výrazném nadbytku.
ad3) Konzervace krmiva. Používáme přírodní formu - směs tokoferolů a rozmarýnového extraktu. A tato informace je uvedena i na obalech výrobků.
ad4) Lososový protein je správně.
ad5) Hydrolyzované maso a glutaman sodný. Dalším argumentem, který je kritiky často používán je tvrzení, že „použití hydrolyzovaného proteinu umožňuje výrobcům krmiv, zvýšit obsah glutamanu sodného v krmivech aniž by ho museli v deklaraci uvádět“. To je úplně mylné. Je důležité si uvědomit, že hydrolýzou bílkovin, tak jak ji známe z výroby krmiv pro psy a kočky, nevzniká glutamát sodný, ale směs peptidů a aminokyselin. Glutamát sodný je sypká koncentrovaná chemická forma kyseliny glutamové, která je využívána v gastronomii jako součást různých polévkových kořenících směsí nebo dochucovadel používaných pro zatraktivnění např. bramborových lupínků a podobných pochutin. A dále je důležité si uvědomit, že hydrolýzou bílkovin použitých v krmivu se nezvyšuje koncentrace glutamové kyseliny. Ta se jen díky výše popsanému dostává na koncová místa peptidů a tím pádem do takové formy, kterou chuťové receptory umí rozpoznat. Před nějakou dobou jsem o tom psal článek, kde je tato problematika více vysvětlena. Pokud by Vás zajímal, najdete ho zde.
ad6) Vlhkost krmiva je cca 7 - 8%. Podle platné legislativy ji u tohoto typu krmiva není nutné uvádět.
ad 7) Škvarky a rádce krmiva pro psy. O tom by se snad dala napsat kniha... Co se týká škvarků, v našich krmivech používáme škvarkovou moučku - výborný koncentrovaný zdroj živočišné bílkoviny, který obsahuje minimum tuku a popelovin (minerálních látek) a navíc psům úžasně chutná. Jednou z jeho výhod je fakt, že je vedlejším produktem při výrobě potraviny - sádla nebo loje (tím směřuji ke kvalitě suroviny). Alternativou by bylo použít různé rostlinné bílkovinné náhražky např. lepek, gluten, sojový šrot, bramborový protein nebo třeba hrách apod. a to se v mnoha krmivech děje. To jsme ale nechtěli, protože si myslíme, že pes je více masožravec než býložravec. Pro zajímavost, zkuste Vašemu psovi nabídnout škvarky (i když budou tučnější než ty naše) a třeba hrách. Schválně, co si asi vybere.
A k projektu Rádce krmiva pro psy: na začátku dobrá myšlenka inspirovaná zahraničními weby, spousta odvedené práce, ale bohužel nedostatečná erudice autora. Výsledkem je kontroverzní projekt, který ovlivňuje velké množství lidí, ale ke škodě věci ne na základě objektivních informací. Věrohodně hodnotit krmiva jen podle informací uvedených na obalu nebo webu je velmi těžké, ne-li nemožné. Sám bych si to netroufl dělat a to si myslím, že o krmivech, za tu dobu, co se v oboru pohybuji, něco vím.
Ale udělejte si sama představu o věrohodnosti tohoto webu.
Např. obsah mědi - např. krmivo Belcando Adult Dinner - měď (pentahydrát síranu měďnatého) - červené označení, že je to nevhodná forma. A např. Carnilove Salmon for Adult - měď (E4) - žádné červené označení, tzn. je to v pořádku. !Ale E4 = pentahydrát síranu měďnatého, jenom vyjádřený jinak, pod kódem EU. Autor to neví a tak hodnotí neobjektivně.
Dále je zcela mylně nahlíženo na celou řadu surovin. Např. kukuřice - označena za kontroverzní složku. Proti tomu hodnocení hrachu - vysoce kvalitní složka. Hodnocení rýže, rýžových otrub a pod. A zajímavé je také porovnat si hodnocení masové moučky - tradiční suroviny pro výrobu extrudovaných krmiv a námi používané škvarkové moučky.
Pokud to nepřijmete jako fakt a začnete se o to zajímat, tak zjistíte, že tuk se při výrobě potraviny - sádla a loje zahřívá na cca 100 - 110 st. C, naproti tomu při výrobě masových mouček nevzniká nic co by následně konzumovali lidé - zpracovává se surovina tzv. 3. kategorie (to je označení, v čísle nic nehledejte) a vzniká krmná surovina. A při tomto procesu výroby je nutné dosáhnout 133 st C při tlaku 3 bary po dobu 20 minut. Sama si pak jistě dovodíte, kde dochází k větší degradaci bílkovin. Přesto jsou masové moučky tradiční celosvětově používanou surovinou, která se vyskytuje téměř ve 100% extrudovaných krmiv. A dokonce ji Rádce hodnotí velmi pozitivně.
Zkrátka nic není černobílé, ani pohled na kontroverzní suroviny
Přeji Vám, ať si dobře vyberete při volbě krmiva pro Vaše nové štěně.
P.S. Také chovám americkou akitu, na podzim měl 7 let.
S pozdravem
Ing. Jan Jirásek
poradce pro výživu