header right

Poradna Nativia

Trávení štěněte | 30. 3. 2015 8:28

dobry den,mam 7mesicni stene pitbulla,od zacatku krmime Nativii puppy,kupuji 15kg baleni,pred 3 tydny jsem koupila novy pytel a od te doby nema pejsek pevnou stolici(řídka,nekdy az prujem),v baleni jsem nasla misty i svetle granulky ktere v ostatnich pytlich nebyli.Prodejce kde kupujeme tvrdi ze je to tim ze stene sezere venku kde co,ale nemyslim si....v mem okoli vim o dalsich 2 pejscich kteří mají stejný problem.poradite co s tim?nechce se mi prechazet k jine znacce,do ted jsme byli moc spokojeni.dekuji

vložil:  
Monika

Odpověď ze dne 31. 3. 2015 21:37

Dobrý den,

samozřejmě to může být i tím, co říká prodejce. Bohužel zima, jako byla ta letošní nebo loňská, nahrává nejen nadměrnému výskytu blech a klíšťat, ale svým způsobem i k trávicím obtížím. Psi i kočky se totiž ve svém okolí dostávají k mršinám ptáků, myší, hrabošů apod., které nejsou "vymraženy" ze zimních podnulových teplot, ale pár měsíců se rozkládají a jsou zdrojem potravy pro mrchožrouty v plusových teplotách. Pak už jen stačí, aby si takovouto mršinu štěndo párkrát skouslo nebo olízlo, či se napilo z blízké kaluže, a potíže mohou začít. Toto bych jako příčinu 100% vyloučila v případě, že si na psa připevníte kameru a budete doslova sledovat každý jeho krok. Takový psí Big Brother:-)

Jako mnohem efektivnější, ale vidím vyloučit nebo potvrdit problém, pokud by pocházel z granulí. Světlost a tmavost granulí ukazuje, jak se konkrétní granule vyrovnala s nastříkáním tuku na konci výroby. U výrobků s vyšším obsahem tuku (Puppy, Puppy mini, Active,..) část tuku přidáváme do "těsta" než projde extrudérem a vytvaruje se na matrici. Větší část je ale po výjezdu se sušárny nastříkána na granuli. Podle toho, jak je granule ze sušárny "teplá" a jak rychle projíždí nástřikem, se nastříkávaný tuk buď vpije do granule nebo zůstane na povrchu. Viditelnou "flekatost" granulí Puppy jsme zjistili u letošní lednové výroby a konzultovali to ihned s naším výrobcem, který nás ujistil, že na stravitelnost to vliv nemá a podnikl technologické kroky, aby se výše uvedené neopakovalo. Přeci jenom z estetického pohledu to dobře není. Tato "barevná" šarže by ale neměla způsobovat trávicí obtíže.

Vyzkoušejte 2-3 dny nedávat štěněti nic jiného než granule a samozřejmě vodu - granule si vezměte s sebou i na procházku místo pamlsků. Vynechejte jakékoliv pamlsky, konzervy, paštičky a různé sebemenší "dobroty" z lidského stravovaní. Je možné, že Váš pes bude citlivý na nějakou bílkovinu a ta mu bude tento problém způsobovat. Přestože se pamlsky, různé konzervy či taštičky tváří jako masové, jejich podstatnou složkou je pšenice,kukuřice a obvykle mix živočišných surovin (kuře, vepřové, hovězí, rybí apod.). Pokud se do tří dnů stolice upraví, začněte klidně znovu podávat pamlsky nebo ostatní doplňkové krmivo a sledujte, jestli se problém objeví znovu a zcela přesně odhalíte, co ho způsobuje. Pro příště tento výrobek vynecháte a po prostudování složení budete i vědět, čemu se vyhýbat. Pokud se ale řídká stolice bude objevovat i po 2-3 dnech pouze na granulích, je možné, že Vaše štěně je citlivé na kuřecí bílkovinu, kterou Puppy obsahuje z kuřecí masové moučky. V tom případě, bych Vám musela doporučit přechod na krmivo, které je kuřecí bílkoviny prosto. Z našeho sortimentu by to byl výrobek Active, který je sice určen pro dospělé psy, ale je energeticky dostačující pro rostoucí štěňata.

Budeme rádi, pokud nás budete informovat, jak Vaše záležitost pokračuje.

S pozdravem

Ing. Soňa Frűhaufová

brand manager

 

Mapa prodejen

Mapa prodejen

© 2024 Nativia s.r.o. All Rights Reserved