header right

Hledat článek

Aneta Klapková

Aneta

Účastnice Velké výzvy za Nativii a nadšená psí trenérka

Můj výcvik probíhá pozitivní metodou.
Mám individuální přístup k potřebám majitelů i psů.
Pomáhám se socializací od štěňat až po dospělé psy.
Ráda se vzdělávám v nových metodách na seminářích a školeních.

Doplňky stravy pro psy.

 

Většina kvalitních granulí obsahuje vše, co pes potřebuje k prospívání. Doplňky stravy můžeme podávat jako prevenci např. při línání, hárání, březosti, při různých vývojových stádiích štěňat, zvýšení fyzické zátěže. Nebo je dáváme ze zdravotních důvodů např. v době nemoci nebo rekonvalescenci po operaci,  u kožních problémů, trávicích problémech, při alergiích atd. Každý důvod je jiný a také podávání vitamínů bude jiné. Rozdíl také je, pokud psa krmíte BARFem. V tom případě je třeba maso a zeleninu doplnit vitamíny i minerály.

Aby pes do těla dostal všechny potřebné látky, můžete mu podávat doplňky stravy, které můžeme rozdělit do 4 kategorií: výživa pro klouby, vitamíny a minerály, výživa srsti a kůže, přípravky pro imunitu.

Výživa na klouby pro psy poskytuje chrupavkám správné vyživování. U štěňat podporují růst kloubů. Kloubní výživu byste neměli zanedbat v tomto věku, hlavně u velkých a obřích plemen. Stejně tak je dobré doplňky podpořit klouby psích seniorů. V případě onemocnění kloubů napomáhají ke zlepšení stavu. Mohou se používat i v rekonvalescenci, tlumí záněty a pomáhají k prodloužení aktivního věku psa. Kloubní přípravky se však mohou používat i preventivně. Důvodem pro podávání kloubní výživy může být i plemenná predispozice psa pro kloubní onemocnění, nebo větší vytíženost kloubů. Například, pokud se profesionálně či více aktivně věnuje sportu.

Preparáty pro výživu kloubů obsahují zejména tyto složky: chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, kyselinu hyaluronovou, MSM a kolagen.

S vitamíny a minerály musíme opatrně. Pokud je pes krmen kvalitním komplexním krmivem, budou všechny potřebné vitamíny a minerály pravděpodobně obsažené v něm. Pokud byste se tedy rozhodli dávat mu ještě nějaké navíc, mohlo by to vést hypervitaminóze. Jestli jste však zastánci BARF výživy, budete muset doplňky stravy, vitamíny a minerály psovi podávat. Při nedostatku vitamínů totiž může dojít k avitaminóze. Vitamíny jsou látky, které ani lidské ani psí tělo nedokáže vytvořit, ale pro správné fungování organismu jsou naprosto nezbytné. Proto se do těla dostávají v potravě. Vitamíny se podílí na metabolismu proteinů, sacharidů, tuků a kromě toho také posilují imunitu.

Minerály jsou pro psa stejně důležité jako vitamíny. Jedná se o stavební látky, slouží jako přenašeči nervových vzruchů a podílí se na produkci hormonů. Za nejdůležitější minerály můžeme označit vápník, hořčík, draslík, fosfor a sodík. U štěňat je důležité podávat kvalitní granule, které mají všechny potřebné vitamíny. Ty totiž obsahují vápník ve správném poměru, který je velmi důležitý během růstu. Rozhodně vápník navíc nepřidávejte. Mohlo by totiž dojít k předávkování a na kostech by se mohly objevit nežádoucí výrůstky.

Vitamíny na srst pro psy jsou nejčastěji obsaženy v olejích. Oleje, které se používají pro zlepšení kvality srsti a kůže by měly mít vyvážený poměr esenciálních omega 3 a 6 masných kyselin. Po jejich podávání by se měla zlepšit lámavost a vypadávání srsti, matnost srsti, lupy, řídká srst, ale také problémy s pigmentací. Kromě toho oleje také podporují imunitní systém. Mezi nejpoužívanější oleje patří: lososový olej, lněný olej, pupalkový olej, konopný olej. Pro psy a jejich srst je také důležitý vitamín K, vitamín H a také vitamíny ze skupiny B.

Na imunitu má velký vliv střevní mikroflóra. Více jak polovina poruch imunitního systému se odvíjí od špatné funkčnosti střev. Ve zdravých střevech se nachází mnoho druhů organismů, které jsou zdraví prospěšné a měly by být v rovnováze. Pokud v rovnováze nejsou, projeví se nemocí. Za preparáty na imunitu můžete považovat, probiotika, pangamin, B komplex, pupalkový a lososový olej, výluh nebo olej z ostrostřelce mariánského, lněné semínko nebo Bachovy květové esence, echinaceové kapky.

Za Nativii

Ing. Lenka Balcarová (Vořechovská)

Mapa prodejen

Mapa prodejen

© 2024 Nativia s.r.o. All Rights Reserved