Dnes je klíčovým argumentem pro opodstatnění kvality psího krmiva podíl čerstvého masa. 86% masa v krmivu pro psy – je to moc nebo málo? Já si myslím, že to je málo. Diskuse o mase v krmivu nemám rád, protože dost často v nich vyhrává demagogie nad zdravým rozumem. Někdy je ale potřeba i do tohoto jablka kousnout. V dobách, kdy všichni mluvili „stejnou řečí“ bych se nebál tvrdit, že takové množství je zbytečně vysoké. Znamenalo by to totiž, že v takovém krmivu by pak mělo být přes 50% bílkovin. Je známo, že pes na rozdíl od kočky není striktní masožravec. A také je vědecky dokázané, že pes na rozdíl od vlka je mnohem lépe schopen trávit sacharidy. Takže není potřeba moc tlačit na pilu. Přesto se na trhu objevují další a další značky, které hrají na tuto „masovou“ a „vlčí“ kartu a lákají zákazníka, často s pomocí polopravd či nepravd, k nákupu svých výrobků. Technologickou stránku věci nebudu z prostorových důvodů vůbec otevírat, ale jak říká jedna moje kamarádka veterinářka – zkuste si upéct sekanou s 86 % masa a zjistíte, že nebude držet pohromadě. A i když máme platné zákony a vyhlášky, které přesně stanovují, co a v jaké formě se smí, musí a nesmí na obalech uvádět, a máme i orgány, které dodržování pravidel mají kontrolovat, občas se nestačím divit, jaké nové triky se na scéně objevují. O jeden se s Vámi podělím.

TimbreWolf 250935556

Jako příklad bych uvedl nejmenované české krmivo za studena lisované a v Německu vyráběné, které na webových stránkách i obalu prezentuje 86 % syrového masa. To je pro mě jako zákazníka velmi atraktivní. Pravda je ale bohužel trochu jinde. Při lisování za studena (nemám nic proti této metodě výroby) syrové maso použít nelze, proto se k výrobě používají pouze sušené a předem dostatečně tepelně upravené suroviny. Tato informace je ověřena přímo u výše zmíněného výrobce.  Dále se pak dovídám, že zmiňovaných 86% je vlastně myšleno v syrovém stavu před usušením. Dle legislativy a  součtem všech použitých sušených masových surovin mi ve výrobku vyjde 32,8% masa.  Přeloženo do češtiny: 32,8 % granule vzniklo z masa. A to už je poněkud jiná informace. V provozu, kde se granule lisují, nikde žádné čerstvé maso nenajdete, jen sušené mleté maso. Není náhodou sušené mleté maso vlastně masová moučka?

Víte, že některé extrudované granule vznikají ze stejných masových mouček a ve finální fázi výroby se čerstvé syrové maso přidává? Nativia je jednou z několika značek, kteří tuto technologii využívají. Ve své řadě Real Meat používají čerstvé syrové a také sušené maso ve formě moučky. Při použití výše uvedené logiky výpočtu přepočtu masa ze syrového do suchého stavu je v Nativii použito 42% čerstvého syrového masa a 39% masových mouček. Ty samotné by „v syrovém stavu před sušením“ znamenaly 90,6%. To je dohromady 132,6%  syrového masa. Světe div se. Sečtu-li hrušky a brambory,  „mám opravdu velké číslo“.

Nemáš potom pocit, zákazníku, že s tebe „ten dokonalý a dobře zacílený marketing“ dělá trochu blbce? Pokud tě opravdu zajímá, čím krmíš svého psího kamaráda, dej si tu práci a přečti si složení, které již většina poctivých výrobců krmiv uvádí, jak se má. A když nevíš, určitě ti někdo poradí.  Ještě větší džungle je v pochoutkách- všech těch šťavnatých masíčkách, zabalených v poutavých obalech. Ale o tom snad někdy příště.

S přáním hezkého podzimu

Ing. Jan Jirásek za tým Nativia